Verner Panton - Lampist.dk

Oplysning om danske lamper
Gå til indhold
Verner Panton

Verner Panton


V

 Verner Panton blev født den 13. Februar 1926 i Gamtofte på Fyn. Verner Panton blev uddannet på Odense Tekniske Skole og ved Kunstakademiet i perioden 1947–1951. På Kunstakademiet blev Panton bl.a. undervist af Poul Henningsen, og i 1950 blev Panton gift med Poul Henningsens datter, Tove Kemp, men blev dog skilt kort efter.
 
 

 
 
Verner Panton var medarbejder hos arkitekt Arne Jacobsen i 1950–1952 og åbnede sin egen tegnestue i 1955.
 
 
Verner Panton var modstandsmand under 2. Verdenskrig, i en militærgruppe i Bogense, som blandt andet modtog nedkastede våben.
 
 
I 1958 fik han lov til at indrette sin fars kro, Kom Igen-kro på Fyn. Som tilbygning til det traditionelle kro hus tegnede Verner Panton et rektangulær kasse, som han indrettede så vildt, at folk kom kørende langvejsfra for at opleve hans farveorgie. Rød og orange var allerede på det tidspunkt de gennemgående farver, ikke kun i møblerne, men også i de ansattes uniformer, i loftet hang Ufo-lamper, og på gulvet stod Krammerhus-stole. ”Den røde rubin” kaldte folk kroen, der slog Pantons navn fast som designer, der ønskede at gå sine helt egne veje.
 
 
Verner Panton var i hele sin karriere aktiv i både Danmark, men navnlig i udlandet, hvor han også boede i mange år, de sidste mange i Schweiz.
 
 
Verner Panton designede en mængde lamper, hvor han eksperimenterede med nye former og kraftige farver, og udnyttede de seneste nye materialer og produktionsmetoder, hvor særligt plastik var et af hans ynglings materialer.
 
Et af de mest ikoniske designs, som stadig kan ses, dog i en reduceret form, er Verner Pantons indretning af Spiegel-kantine i 1969 for forlaget Spiegels hovedkvarter. Da forlaget ikke kunne foretage strukturelle ændringer i den eksisterende bygning, ønskede man et individuelt og usædvanligt interiør, som skulle være designet af en kendt designer. Valget faldt på Verner Panton, der var kendt for sine ”psykedeliske” interiør af nye materialer. Da kantinen stod færdig i 1969 tiltrak designet sig opmærksomhed som nyskabende og moderne.
 
 
I 2011 flyttede Spiegel til et nyt forlag og donerede det sidste af kantinen til Kunst und Gewerbe Museet i Hamburg (Kunstindustrimuseet).  Det orangefarvede spiserum og snackbar blev omhyggeligt pakket ned og sat op igen på museet og oktober 2012 åbnede museet for denne nye installation.

 
 


 
 
I 1968 designede han sin kendte FlowerPot, der kom i 4 forskellige stærke farver, samt hvid og crom, forinden havde han designet Topan, i 1969 kom VP Globe og 1971 Panthella, der også er et kendte ikoner. Globe pendlen blev egentlig designet til en møbelmesse i Tyskland i 1969, men først sat i produktion 7 år senere.
 
 
Broderen Ole Panton designede også lamper, bl.a. Seks-Tre pendlen, tegnet i midt- eller slutningen af 1960´erne og produceret hos Lyfa.

 Verner Panton døde den 5. September 1998 i København.

 
 Kilde:               Panton af Ida Engholm og Anders Michelsen. Strandberg Publishing
                          Wikipedia
Div. Lampekataloger
Websider
Tilbage til indhold