OM LAMPIST - Lampist.dk

Oplysning om danske lamper
Gå til indhold
Om Lampist
Lampist er startet på baggrund af min passion for de danske lamper, hvoraf mange er skabt at de danske arkitekter, som også har skabt de berømte møbler og bygninger. Jeg har samlet lamper de sidste 15 år og har samlet en del viden i denne forbindelse. Det er denne viden jeg ønsker at dele ud af på denne hjemmeside og samtidig leve af min store passion - lamper.

Måske har du set mig i udsendelsen "Besat af Lamper" på DR.K. Her er min passion tydelig. Du kan finde udsendelsen i DR´s arkiv eller når DR genudsender udsendelsen. Udsendelsen blev sendt første gang 14. nov. 2012.

Den lille Lampist - Maleri fra 1865
Navnet Lampist.

Jeg hørte først gang om navnet "Lampist" da jeg læste om PH (Poul Henningsen). Han kaldte sig selv "Belysningsmester" efter verdensudstillingen i Paris 1925, hvor Kay Fisker havde tegnet den danske pavillon og PH havde lavet belysningen og senere omtalte han sig selv som "Lampist".

Jeg har undersøgt, hvad betydningen af ordet "Lampist" ellers er, og har konstateret at det findes på både engelsk, tysk og fransk. Der står:

"Lampist, en. [lamˈpisd] flt. -er. (fra fr. lampiste, afl. af lampe, se Lampe; fagl.) person, der passer lamper; lampepasser, -tænder; især (jærnb.) om tjenestemand paa en jærnbanestation, der passer (renholder og reparerer) lamperne (DSB.Vakbr. 21), ell. (teat.) om funktionær ved et teater, der har med belysningen at gøre.
Kilde: PalM.V. 287. Bøgh. III.156. Drachm. F.I.117. fra ODS bind 12, 1931 (Den store danske ordbog)"

Derudover bliver det også brugt om personalet, som passer lamperne i minerne.


Tilbage til indhold