Johannes Hammerborg - Lampist.dk

Oplysning om danske lamper
Gå til indhold
Johannes Hammerborg
       
Johannes Hammerborg

Johannes (Jo) Hammerborg (Nilsen) blev født 4. februar 1920 i udkanten af Randers, som den fjerde af syv børn, i en middelklasse familie. Han kom i lære som sølvsmed fra 1942 til 1944, og var aktiv i modstandsbevægelsen under 2. Verdenskrig, som sabotør.

Han begyndte i 1944 på Det Danske Kunstakademi og arbejdede som sølvsmed hos Georg Jensen fra 1949 til 1957. I 1957 blev han ansat som chefdesigner hos lampeproducenten Fog & Mørup, hvor han arbejdede frem til 1980. Det blev den mest succesfulde periode i selskabets 80 årige historie, både designmæssigt og kommercielt. Ind i mellem designede han også glaslamper for Royal Copenhagen og Holmegaard Glasværk, hvor han også var med til at udvikle Jacob E. Bangs designs.
 
Johannes Hammerborg var tæt involveret i udviklingen af Sidse Werner og Leif Alring faldskærmslignende Formland-lys, selv i det omfang at han fløj flyet, som blev anvendt til den salgsfremmende fotosession.
 
Han var et udtalt idemenneske og entreprenør, som igennem hele sit liv igangsatte og udviklede de ting han brændte for. Med en tydelig designfilosofi, stor lysteknisk indsigt og en udtalt forståelse for form, funktion og æstetik skabte han over 180 lamper, hvoraf flere har modtaget internationale priser, bl.a. i 1965 CICi 1. Pris for Nova lampen og 4 iF design priser i 1969 for Tunika, Classic, Discos og Saturn. Orient pendlen er fra 1962, den meget organiske pendel, en østerlandsk inspireret kuppelformet skærm, der blev produceret i både kobber og aluminium og i begge udgaver med en spids i teaktræ. Senere kom Trombone, Kastor 1969, Milieu 1975 og Silhuet 1977.
 
Da Johannes Hammerborg forlod Fog & Mørup grundlagde han sit eget belysning/design virksomhed. Det var på det tidspunkt Fog & Mørup fusionerede med først Lyfa og senere med Horn og Fog & Mørup mærkede ophørte helt.
 
Efter årtier, hvor hans eftertragtede lamper har været handlet på loppemarkeder og antikforretninger, bliver flere af hans lamper igen produceret.
 
Privat var Johannes Hammerborg en aktiv atlet og faldskærmsudspringer. Han spillede både badminton og tennis, løb regelmæssigt og deltog i det årlige Eremitageløb. Derudover havde Johannes Hammerborg en særlig forkærlighed for luftbårne sportsgrene og fik flycertifikat i 1961. Han var pioner indenfor faldskærmsudspring, hvor han tog sit første spring i 1965.
 
I 1981 deltog Johannes Hammerborg i en TV-quiz som specialist i faldskærmsudspring. Og tragisk døde Johannes Hammerborg, som kun 62 årig under et udspring på Bornholm.

Johannes Hammerborg døde den 23. juli 1982.

Kilde:
Wikipedia

Tilbage til indhold