Bent Karlby - Lampist.dk

Oplysning om danske lamper
Gå til indhold
Bent Karlby

Bent Karlby

Bent Karlby blev født den 30 marts 1912, som andet barn ud af tre i Århus. Bent Karlby blev i 1932 uddannet konstruktør fra Aarhus tekniske Skoles Bygmesterskole. Herefter tog Bent Karlby til England for at tage flycertifikat. Som ung ønskede han at blive pilot.

 Hele familien flyttede fra Århus til København og fra 1934 bosat på P. G. Ramms Alle 29, 4 sal på Frederiksberg.
 
 I 1935 bliver Bent Karlby gift og familien flytter i 1942 til eget nybyggede hus i Gentofte. Bent Karlby blev gennem hele sit liv betegnet som arkitekt selvom han ikke havde taget afgang fra Kunstakademiets Arkitektskole.  Hans første ansættelse er i 1934 på Vilhelm Lauritzens tegnestue, hvor han blev frem til 1939.
I de følgende år havde han ansættelse på forskellige tegnestuer.

 I 1943 måtte familien flygte til Sverige. Bent Karlby havde haft tilknytning til flere illegale blade, hvor bl.a. trykningen af det ene foregik i kælderen i Gentofte. Det illegale arbejde blev opdaget af tyskerne og han måtte flygte til Sverige. Familien fulgte efterfølgende til Sverige. Bent Karlby fortsatte sit engagement i modstandsbevægelsen, hvor han medvirkede i flygtningetransporterne af jøderne over Øresund. Det lykkedes at redde ca. 700 flygtninge, heraf jøder, til Sverige i perioden fra oktober til december 1943.

 Igennem det lange ophold i Sverige drev Bent Karlby sin egen virksomhed i Stockholm. Efter krigen vendte familien tilbage til Danmark og bosatte sig igen i Gentofte, hvor Bent Karlby fortsatte med egen tegnestue fra hjemmet.
 
 Bent Karlby er kendt for meget andet end sine lamper, ikke mindst hans tegnede tapeter, men fra begyndelsen af 1940`erne startede hans samarbejde med belysningsfirmaet Lyfa A/S og som blev intensiveret sidst i årtiet og fortsatte frem til 1980.

 Bent Karlby havde aldrig ansatte på tegnestuen. Han ønskede tingene gjort på sin måde, og han var kompromisløs i alt, hvad han gjorde. Bent Karlby fortsatte med at designe og konstruere modeller eller prototyper af lamper frem til begyndelsen af 1970´erne.

 Bent Karlbys lamper fra 1940´erne er ofte blevet betegnet som konventionelle og nostalgiske. I 1950 kom Kina pendlen første gang på markedet. Lampen blev lanceret af Lyfa A/S og lampen var i produktion helt frem til 1970 og var nok en af Bent Karlbys største lampesucceser.  Af Bent Karlbys meget store bagkatalog skal nævnes Peanut, Østerport-lampen og Ninotchka-pendlen. Fra slutningen af 1960´erne kom den store Pan-serie, herunder bl.a. Pandean lampetten og Pantre pendlen. Senere kom Kvadrille og Påfuglen, men også havelamper som Solsikken. Fra begyndelsen af 1970´erne leverende han i hvert fald en enkelt gang design til fabrikken ASK
(A. Schrøder-Kemi A/S), der var akryllamper, heraf de fleste i plexiglas.

 I slutningen af 1940`erne inviterede tidsskriftet ”Dansk Kunsthaandværk” en håndfuld arkitekter til at udtale sig om tidens lampedesign. To af dem var Poul Henningsen og Bent Karlby. Større modsætninger fandtes ikke. Poul Henningsen er citeret for at udtale: ”Hvor er de dog søde Bent Karlbys blondebuksekanter! Kan nogen give en krukke korset paa saa følsomt som han – saa sikkert lige midt i den allerkæreste bourgeoisismag!
Og lampetten som paa det diskreteste forener lampeglas og kuppel i et”.

 Den 24. Januar 1998 døde Bent Karlby 86 år gammel.

 
 Kilde:
Vibeke Andersson Møller, Arkitekten og designeren Bent Karlby. Udgivet i samarbejde med Nationalmuseet & Syddansk Universitetsforlag
Tilbage til indhold