Arne Jakobsen - Lampist.dk

Oplysning om danske lamper
Gå til indhold
Arne Jakobsen

 Arne Jacobsen

Arne Jacobsen blev født den 11. Februar 1902 i København. Om arkitekten og designeren Arne Jacobsen kan der skrives et selvstændigt værk, der på det nærmeste synes uendelig.
I 1921 tog Arne Jacobsen ud og sejle, men søfartskarriereren blev kort, måske fordi han led kraftigt af søsyge.
 
 Arne Jacobsen blev oprindeligt uddannet murer. Han afsluttede Teknisk Skole i 1924 inden han påbegyndte lærlingetiden. Blev samme år optaget på Kunstakademiet i København, og afsluttede arkitektuddannelsen i 1927. Efter den afsluttende eksamen blev han ansat i Stadsarkitektens kontor i København, hvorefter han blot to år senere åbnede sit eget firma.

Det var fra slutningen af 1920érne, at Jaconsen rettede sin opmærksomhed mod funktionalismen, der allerede var blevet betydelig i udenlandsk arkitektur. I 1929 afholdt Akedemisk Arkitektforening en bygge- og boligudstilling i Forum. Her vandt Arne Jacobsen sammen med arkitekt Mogens Lassen (1901-1987) en konkurrence om fremtidens hus med et futuristisk, rundt hjem, hvor maden ikke skulle laves i køkkenet men leveres fra et centralt køkken - måske af en helikopter, der kunne lande på taget. Huset blev desværre revet ned efter udstillingen.

 Arne Jacobsen flygtede i 1943 til Sverige sammen med tusindvis af andre danske jøder og blev i Sverige til krigens afslutning. Under sit eksil i Sverige arbejdede Arne Jacobsen særligt med boligtekstiler.

Arne Jacobsen fik i 1956 til opgave at tegne et hotel samt en lufthavns terminal for SAS. Da SAS Royal Hotel blev indviet i 1960, var det Danmarks første skyskraber og verdens første designhotel. Jacobsen fik frie hænder til at gennemdesigne hver en detalje i SAS huset. Intet blev overladt til tilfældigheder eller til andre. Alt lige fra stole, tæpper og gardiner til dørgreb, glas og bestik, badeværelsesudstyr og selv kuglen i rullegardinets snor designede han - og naturligvis al belysning. SAS huset endte derfor som et af de mest gennemgribende Gesamtkunstwerk i den moderne arkitekturs historie.

 Arne Jacobsen har designet mange kendte lamper. Standerlampe, senere under navnet Bellevue (1929), Skrivebordslampe (1936), Opalglaspendel ”Stellingpendel” (1937), AJ Væglampe (1957), AJ Royal (1957), der er en hænge pendel, AJ Gulvlampe, Bellevue, Standerlampe (1937), Loftslampe ”Munkegaardslampen” (1955), AJ Eklipta (1963), AJ Matroshuen (1963), Pendel Oxford (1963), AJ Bordlampe (1957), alle for Louis Poulsen. Samarbejdet var mangeårigt, fra starten af 1930´erne og frem til hans død i 1971.

 Arne Jacobsen døde den 24. Marts 1971 i København. Hans tegnestue blev overtaget af tegnestuen Dissing + Weitling.

 
Kilde:
              Jacobsen. Carsten Thau og Kjeld Vindum, 1998
Wikipedia
                                         Danske lamper - 1920 til nu af Malene Lytken                          
 
Tilbage til indhold