Eva & Nils Koppel - Lampist.dk

Oplysning om danske lamper
Gå til indhold
Eva og Nils Adolf Koppel

 
Eva og Nils Koppel

Eva blev født den 1. Januar 1916 på Frederiksberg, som Eva Ditlevsen. Eva voksede op i Odense på Fyn og brændte tidligt for at blive arkitekt, men valgte i stedet at læse matematik på Københavns Universitet.
 
Nils blev født den 11. Juni 1914 i København. Niels kom i smedelære som 14 årige hos B & W´s skibsværft på Christianshavn. I 1934 besluttede Niels sig for at blive maskiningeniør og tog afgang fra Polyteknisk Læreanstalt. Parret mødte hinanden i foråret 1935 til en forelæsning på Polyteknisk Læreanstalt. Parret besluttede at skifte studieretning så i sensommeren 1935 begynder de begge på Kunstakademiets Arkitektskole.
 
Parret bliver gift 30. Maj 1936. Begge bliver færdig på arkitektstudiet i 1941.
 
 

 
 
I studietiden 1938-1939 får de begge arbejde i Finland hos Alvar Aalto. Begge får arbejde på tegnestuer efter endt studie. Eva på Bent Helweg-Møllers tegnestue, Nils hos Fritz Schlegel og efterfølgende hos Stadsarkitekten for København, Poul Holsøe. I 1941 flytter parret til Gentofte, hvor de opførte deres første hus, hvorfra de i de efterfølgende år også har tegnestue.
 
Den 29. August 1943 bliver Nils Koppel anholdt af den tyske besættelsesmagt. Hvorfor han blev anholdt står hen i det uvisse. Måske fordi han mistænkes for at trykke illegale blade, men som i virkeligheden foregår i naboen Bent Karlbys kælder. En anden begrundelse kan være hans jødiske herkomst. Efter en måned i isolation bliver han løsladt, og allerede få dage efter løsladelsen flygter hele familien til Sverige, hvor de bosætter sig i Stockholm. I Stockholm får både Eva og Nils Koppel ansættelse hos arkitekten Albin Stark.
 
Straks ved befrielsen tager familien tilbage til Danmark. Familien flytter tilbage til villaen i Gentofte og genoptager samtidig den fælles tegnestue i hjemmet, selvom tegnestuen formelt først grundlægges i 1946. I 1954 vandt tegnestuen arkitektkonkurrencen om opførsel af Langeliniepavillionen, der bliver opført i 1958 og fredet i 2006. I forbindelse med indretningen af Langeliniepavillionen havde parret et tæt samarbejde med Poul Henningsen, der havde tegnede pavillionens mange lamper.

Det er først i efterkrigsperioden at parret begynder at tegne lamper, i et begrænset omfang.
 
I begyndelsen af 1950´erne tegner Koppelparret 2 pendler for Fog & Mørup, der i en årrække er deres eneste lamper på det private marked. Den første af de 2 lamper bliver skarpt kritiseret af PH i en artikel i LP Nyt.
I 1960´erne tegner parret lamper for Lyfa, bl.a. Gultop og Grøntop, fremstillet af hvidt opalglas indvendigt med et overfang i en af to farver. Lampen belønnes i 1969 med iF-prisen. Dernæst Pirat-vægarmatur fra 1976 produceret af Nordisk Solar.
 
Eva Koppel døde 1. August 2006, Nils Koppel døde 11. Juni 2009.
 
 
 
 
Kilde:
Eva & Nils Koppel. Af Johannes Hedal Hansen med bidrag af Jennifer Dahm Petersen
Tilbage til indhold