Verner Panton i Hamburg - Lampist.dk

Oplysning om danske lamper
Gå til indhold
Verner Panton i Hamburg

Spiegel kantine

 
 
Den 2. November 2017 besøgte vi Kunst und Gewerbe Museet i Hamburg (Kunstindustrimuseet). Besøget havde længe stået højt på listen over kommende seværdigheder som vi måtte opleve.
 
 
I oktober 2012 åbnede museet den permanente udstilling af Verner Pantons indretning af Spiegels ikoniske kantine. I 1969 møblerede og designede Verner Panton forlaget Spiegels bygning i Hamburg. Spiegel havde ikke mulighed for radikale ombygninger af huset, og valgte i stedet at interiøret skulle være særligt og usædvanligt. Valget af designer blev Verner Panton, der skulle stå for denne opgave. Han var kendt for sine ”psykedeliske” interiørs, hvor han anvendte avancerede og for den tid usædvanlige materialer.
 
 
Verner Panton  designede et orange, et rødt og et lilla spiserum og en snackbar samt resten af det indre af forlaget. Møbler, lamper, gardiner, tapeter og loftdekorationer blevet designet i en sammenhæng, så det føles som et stærkt og sammenhængende værk man træder ind i.
 
 
I  1980érne og 1990érne blev Panton design betragtet som umoderne, men i 1998 fik en borgergruppe i Hamburg sikret, at kantinen og snackbaren fik status som historisk monument, og derved beskyttet.
 
 
I 2011 donerede Spiegel de resterende dele af det oprindelige design til Kunst und Gewerbe Museet i forbindelse med forlagets flytning til nye lokaliteter. Kantinen står i dag som et unikt vidnesbyrd fra 1960´erne, bevaret i sin oprindelige form. Desværre er det alene det orange spiserum, der er bevaret. Til gengæld er det en fantastisk oplevelse at træde ind i et rum, der så gennemført viser en svunden tid. Hele rummet er usædvanligt, og der hænger 200 FlowerPots ned fra loftet, 20 klaser med 10 FlowerPots i hver.

Tilbage til indhold