Lyfa - Lampist.dk

Oplysning om danske lamper
Gå til indhold
Lyfa - KLLF
       


A/S Kjøbenhavns Lampe- og Lysekronefabrik blev stiftet i 1903 og blev omdannet til et aktieselskab i 1904. Selskabet begyndte i Store Kongensgade 63, men lå fra 1929 på Blankavej 32 i Valby. I 1910 udnævnes Gustav Budde-Lund som bestyrelsesformand.

Samme år vandt firmaet Guldmedalje på verdensudstillingen i Barcelona for sin Lyfa lampe, og fabrikken vandt igen guldmedalje på verdensudstillingen i Bruxelles i 1935 for sin Ra-lampe af Piet Hein. Fra 1935 var Leon Levin både administrerende direktør og formand for bestyrelsen fra 1924. Direktionen bestod desuden af underdirektør C.A. Levin.

Fabrikken blev bl.a. kendt for at fremstille bordlamper, der næsten til forveksling  lignede PH´s nu verdensberømte PH-lampe, idet Lyfas lamper havde samme type fod og flerskærmsprincip. Det afstedkom i 1928 den første retssag om plagiat af PH-lampen, som i december 1930 endte med dom fra Østre Landsret: Kun en af de fem anførte lamper blev dømt til at være plagiat.


Før anden verdenskrig er mærkningen på lamper og materiale KLLF (Kjøbenhavns Lampe- og Lysekrone Fabrik)

Fabrikken blev under besættelsen udsat for schalburgtage den 23. april 1944, fordi fabrikkens direktør havde afvist at arbejde for værnemagten. I 1946 blev fabrikken genopført.

Lampefabrikken Lyfa overtog areal og bygninger efter Cheminova havde flyttet deres produktion fra Måløv til Harboøre Tange i 1953. I 1957 blev der anlagt trinbræt, så togene der passede med møde- og fyraftenstidspunkter kunne standse lige ud for fabrikken (1959-1976). Perronkanten blev først fjernet i forbindelse med anlægget af dobbeltsporret mellem Ballerup og Veksø,  Kildedal Station. I dag anvendes bygningerne til kontorer, af småvirksomheder samt et større lagerhotel.

Desværre har det vist sig at Cheminova forurenede så meget, bl.a. med DDT og Bladan, at oprydningen og oprensningen efter Cheminova vil skulle fortsætte mange år ud i fremtiden.
Cheminova blev ved Venstre Landsret dømt til at betale en bøde på 4,5 mio. Kr., men blev i 1982 frikendt, da sagen var forældet. Så udgiften til de mange års oprydning påhviler skatteyderne.

I 1960´erne producerede Lyfa en række af Simon Henningsens berømte lamper for Tivoli, og Konkylien (1967), Facet  (1966) og Turbo (1967) designet af Louis Weisdorf.

Nogenlunde samtidig havde Lyfa et tæt samarbejde med svenske Orrefors Glasværk og designeren Carl Fagerlund og havde en større produktion af krystalglas lamper. Bent Karlby designede adskillige lamper for Lyfa, bl.a. Pan (1971), Påfugl (1974) og Kvadrille (1970).

I 1978 blev konkurrenten Fog & Mørup opkøbt af Lyfa, som på det tidspunkt flyttede til Måløv. I 1988 overtog Lyfa belysningsvirksomheden
Abo, som især var kendt for magnetkuglelamper produceret i 1970´erne. Kun 1 år senere blev Lyfa overtaget af det børsnoterede selskab Lyskær Belysning A/S. Selskabets nye navn blev i oktober 1989 Lyskær-Lyfa A/S, men allerede i 1991 blev selskabet købt af Horn Belysning A/S i Aalestrup, hvorefter produktionen flyttede fra Måløv til Aalestrup i 1995. Indtil da skelnede man stadig i produktionen mellem Lyfa- og Fog & Mørup produkter.

I 1960´erne og 1970´erne blev Lyfa kendt for sprælske og moderne lamper, som høstede flere designpriser. Blandt fabrikkens designeren var Finn Juhl, Bent Karleby, Simon Henningsen, Acton Bjørn, Louis Weisdorf , Eva & Niels Koppel, Fritz Schlegel, Piet Hein og Aage Petersen

     

 
 
Kilde:
Wikipedia
Diverse lampekataloger


Tilbage til indhold